Wędzony dorsz z grzankami. I śniadanie

Zdrowe śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Powinno być też pyszne i szybkie w przygotowaniu. Dzisiejsza propozycja na fit śniadanie spełnia wszystkie te warunki.

Z wędzonych ryb najczęściej sięgam do makrele i łososia, ale do tej grupy właśnie dołączył dorsz. Jest to chuda ryba, dlatego nie obawiajmy się nadmiernej liczby kalorii. Porcja 120 g ma tylko ok 60 kcal.
Zawiera mniej tłuszczu niż makrela, dlatego jest trochę sucha, ale smakiem nie ustępuje makreli ani trochę.
U mnie w wersji śniadaniowej, ale znakomicie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, czy past do chleba.


Składniki:

  • 120 g wędzonego dorsza bez skóry
  • 100 g świeżego ogórka pokrojonego w plastry
  • bułka grahamka/orkiszowa/pełnoziarnista
  • koperek
  • sok z cytryny
Bułkę pokroiłam na mniejsze kromki (można opiec w tosterze, ja podgrzałam na patelni), dorsza pozbawiłam ości, ułożyłam kawałki na talerzu na rukoli (opcjonalnie), skropiłam sokiem z cytryny. Ogórka pokroiłam w plastry. 

5 minut pracy i zdrowe, pyszne i proste śniadanie gotowe.




Komentarze

Popularne posty