Wędzony dorsz z grzankami. I śniadanie
Zdrowe śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Powinno być też pyszne i szybkie w przygotowaniu. Dzisiejsza propozycja na fit śniadanie spełnia wszystkie te warunki.
Z wędzonych ryb najczęściej sięgam do makrele i łososia, ale do tej grupy właśnie dołączył dorsz. Jest to chuda ryba, dlatego nie obawiajmy się nadmiernej liczby kalorii. Porcja 120 g ma tylko ok 60 kcal.
Zawiera mniej tłuszczu niż makrela, dlatego jest trochę sucha, ale smakiem nie ustępuje makreli ani trochę.
U mnie w wersji śniadaniowej, ale znakomicie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, czy past do chleba.
Składniki:
Z wędzonych ryb najczęściej sięgam do makrele i łososia, ale do tej grupy właśnie dołączył dorsz. Jest to chuda ryba, dlatego nie obawiajmy się nadmiernej liczby kalorii. Porcja 120 g ma tylko ok 60 kcal.
Zawiera mniej tłuszczu niż makrela, dlatego jest trochę sucha, ale smakiem nie ustępuje makreli ani trochę.
U mnie w wersji śniadaniowej, ale znakomicie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, czy past do chleba.
Składniki:
- 120 g wędzonego dorsza bez skóry
- 100 g świeżego ogórka pokrojonego w plastry
- bułka grahamka/orkiszowa/pełnoziarnista
- koperek
- sok z cytryny
Bułkę pokroiłam na mniejsze kromki (można opiec w tosterze, ja podgrzałam na patelni), dorsza pozbawiłam ości, ułożyłam kawałki na talerzu na rukoli (opcjonalnie), skropiłam sokiem z cytryny. Ogórka pokroiłam w plastry.
5 minut pracy i zdrowe, pyszne i proste śniadanie gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz