Obiad w 15 minut. Sznycel z indyka z jabłkiem i miodem.
Szybki obiad w 15 minut to idealna opcja dla zabieganych osób ceniących domowe, zdrowe i pyszne jedzenie.
Mięso z indyka ma właściwie same zalety. Jest łatwo dostępne, niskokaloryczne, sycące, niedrogie, a wachlarz potraw, które możemy z niego wyczarować nie ma końca.
Dziś przygotowałam pierś z indyka, która jest chudym mięsem.
To dobre źródło selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. Dodatkowo zawiera mało cholesterolu, w przeciwieństwie np. do wieprzowiny.
Polecane przez dietetyków dla osób pragnących zgubić zbędne kilogramy, oraz dla nastolatków mających problemy trądzikowe. To na tyle z ciekawostek, czas na przepis.
Składniki na 1 porcję:
Mięso z indyka ma właściwie same zalety. Jest łatwo dostępne, niskokaloryczne, sycące, niedrogie, a wachlarz potraw, które możemy z niego wyczarować nie ma końca.
Dziś przygotowałam pierś z indyka, która jest chudym mięsem.
To dobre źródło selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. Dodatkowo zawiera mało cholesterolu, w przeciwieństwie np. do wieprzowiny.
Polecane przez dietetyków dla osób pragnących zgubić zbędne kilogramy, oraz dla nastolatków mających problemy trądzikowe. To na tyle z ciekawostek, czas na przepis.
Składniki na 1 porcję:
- 100 g piersi z indyka - lekko rozbić
- 20 g cebuli
- 70 g jabłka bez skóry
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- olej kokosowy
Porcję indyka lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na łyżeczce oleju kokosowego. Przełożyć na talerz. Na patelni po mięsie podsmażyć cebulę z jabłkiem i miodem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mięso, podlać 2-3 łyżkami wody i dusić kilka minut.
Ja podałam z porcją 50 g kaszy gryczanej niepalonej i gotowanymi burakami, które starłam na tarce o grubych oczkach.
Chwila pracy i doskonały obiad w kwadrans gotowy.
Zdrowo, pysznie i prosto, czyli tak jak być powinno :)
Komentarze
Prześlij komentarz