Obiad. Rozgrzewający gulasz z indyka.

Za oknem mróz trzyma i nie chce puścić, dlatego dziś przygotowałam idealny obiad na taką pogodę. Gulasz z indyka z czerwona papryką i brązowym ryżem to skarbnica zdrowia i aromatu.
Jego przygotowanie zajmie Wam ok. 20 minut. Mi poszło szybciej, bo ryż miałam już ugotowany :)
Zawsze tak planuję posiłki, żeby porcje produktów zbożowych ugotować w większej ilości i w ten sposób mam część obiadu gotową na następny dzień.

Gulasz z indyka z czerwoną papryką

Składniki na 1 porcję:

  • 100-120 g piersi z indyka
  • 70-80 g czerwonej papryki
  • 30 g cebuli 
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta czerwonej papryki w proszku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 g brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem)

Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Obsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i paprykę. Przesmażyć chwilę i podlać bulionem. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. dusić ok. 15 minut lub krócej. Czas zależy od tego jak pokroiliście warzywa :) Ja wolę półtwarde dlatego dusiłam dość krótko.

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Podałam z brązowym ryżem, danie posypałam odrobina posiekanej natki pietruszki.

Zdrowy, pyszny, prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad gotowy :)
Smacznego !!!

Komentarze

Popularne posty