Babka cytrynowa.
Święta rządzą się swoimi prawami, dlatego przepis na babkę jest ze "zwykłych" składników. Nie ma tam żadnych ksylitoli, chia i innych superfoods. Najzwyklejsze składniki, które na 100% ma każdy z nas w domu.
Babka cytrynowa z olejem
Składniki:
Babka cytrynowa z olejem
Składniki:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cytryna (skórka i sok) lub 2 pomarańcze (skórka i sok)
Białka ubij na sztywną piane ze szczyptą soli, powoli dosypuj cukier i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Dodawaj po 1 żółtku i dalej miksuj. Obie mąki i proszek przesiej przez sitko i dosypuj po 1 łyżce, stale miksując. Owoce sparz, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Dodaj olej, sok i skórkę z owoców. Można dać kilka kropli olejku pomarańczowego lub cytrynowego.
Powstałą masę przelej do formy na babkę i piecz ok 40-50 min w 175 stopniach.
Wychodzi obłędnie pyszna:)
Komentarze
Prześlij komentarz