Sałatka z pieczonych buraków, indyka i avocado.
Sałatki rządzą i nikt temu nie zaprzeczy:) Idealnie sprawdzają się podczas spotkań ze znajomymi, jako kolacja, ale również jako zdrowa, pyszna opcją na drugie śniadanie.
Dziś proponuję sałatkę z pieczonych buraków z indykiem i avocado.
Najlepiej upiec większą ilość i z części zrobić krem(jako I danie lub kolację), a pozostałe wykorzystać do sałatki.
Składniki na 1 porcję:
Dziś proponuję sałatkę z pieczonych buraków z indykiem i avocado.
Najlepiej upiec większą ilość i z części zrobić krem(jako I danie lub kolację), a pozostałe wykorzystać do sałatki.
Składniki na 1 porcję:
- 1 średni burak o wadze ok 120 g
- 80 g filetu z indyka
- pół avocado
- garść rukoli
- pestki dyni 1 łyżeczka
Sos:
- sok z cytryny - łyżeczka
- olej lniany - łyżeczka
- musztarda ostra - pół łyżeczki
- sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
Buraka umyj, zawiń w folię aluminiową, piecz w 200 stopniach ok 40 minut. Mięso umyj, osusz, natrzyj ulubionymi przyprawami i dołóż do buraka na ostatnie 20 minut, lub zgriluj na patelni.
Buraka obierz, pokrój w kostkę, indyka również. Na umytej rukoli ułóż buraka, indyka i pokrojone w kostkę avocado. Posyp pestkami dyni i polej sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz