Sałatka z pieczonych buraków, indyka i avocado.

Sałatki rządzą i nikt temu nie zaprzeczy:) Idealnie sprawdzają się podczas spotkań ze znajomymi, jako kolacja, ale również jako zdrowa, pyszna opcją na drugie śniadanie.

Dziś proponuję sałatkę z pieczonych buraków z indykiem i avocado.
Najlepiej upiec większą ilość i z części zrobić krem(jako I danie lub kolację),  a pozostałe wykorzystać do sałatki.

Składniki na 1 porcję:
  • 1 średni burak o wadze ok 120 g
  • 80 g filetu z indyka
  • pół avocado
  • garść rukoli
  • pestki dyni 1 łyżeczka
Sos:
  • sok z cytryny - łyżeczka
  • olej lniany - łyżeczka
  • musztarda ostra - pół łyżeczki
  • sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszaj. 

Buraka umyj, zawiń w folię aluminiową, piecz  w 200 stopniach ok 40 minut. Mięso umyj, osusz, natrzyj ulubionymi przyprawami i dołóż do buraka na ostatnie 20 minut, lub zgriluj na patelni.
Buraka obierz, pokrój w kostkę, indyka również. Na umytej rukoli ułóż buraka, indyka i pokrojone w kostkę avocado. Posyp pestkami dyni i polej sosem.




Komentarze

Popularne posty