Obiad z piekarnika. Pieczony kurczak z ziemniakami

Obiad z piekarnika to świetne wyjście w sytuacji gdy czasu na przygotowanie jest niewiele, a oczekujemy spektakularnego efektu. I taki właśnie jest przepis na dzisiejszy obiad.

Kto się oprze pieczonemu kurczakowi, ziołowym ziemniakom i buraczkom? Myślę, że nikt ;)

Pieczony kurczak z ziołowymi ziemniakami z pieca

Składniki na 3 porcje:

  • 6 podudzi z kurczaka lub 3 ćwiartki
  • ok 1 kg ziemniaków 
  • ok 400 g ugotowanych buraków
  • 2-3 marchewki
  • 200 g pieczarek
Marynata do kurczaka:
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. 

Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć mieszanką, przełożyć do worka do pieczenia, zawiązać i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na noc(ja tak zrobiłam i mięso było intensywne w smaku). 

Ziemniaki w mundurkach wyszorować, ponacinać w poprzek, nie przecinając do końca. Oprószyć solą, pieprzem, ulubionymi ziołami (można użyć gotowej przyprawy do ziemniaków, ale polecam samemu doprawić, ponieważ mamy wtedy pewność co jemy), skropić oliwą.

Marchewki obrać, pokroić w ćwiartki. Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, termoobieg. Na blasze ułożyć zamarynowane mięso w woreczku do pieczenia, obok marchewki i pieczarki, w osobnym naczyniu umieścić ziemniaki. Piec ok 60 minut.

Jeśli zależy nam na przypieczonej skórce kurczaka, pod koniec pieczenia rozetnij woreczek.

Komentarze

Popularne posty