Ciasta i desery. Pieczone orkiszowe pączki

Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami, ale dla tych którzy chcą zjeść zdrowego pączka, w wersji mniej kalorycznej przygotowałam przepis na orkiszowe fit pączki prosto z piekarnika:)

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g cukru/ ksylitolu/erytrolu
  • 420 g maki orkiszowej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 jajka całe
  • 160 g klarowanego masła
Z ciepłego mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn i odstawić na ok. 15 minut.
Rozczyn przelać do miski, dodać przesianą mąkę i sól- wymieszać drewnianą łyżką. Gdy masa będzie bez grudek dodać jajka i wyrobić ciasto. Stopniowo wlewać przestudzone klarowane masło- wyrobić. Ciasto będzie dość ciężkie i tłuste, ale za to pięknie wyrośnie. Pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę. Następnie przełożyć na stolnicę, uderzyć w nie kilka razy i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wykroić okręgi. Do środka nakładać domową marmoladę lb powidła, ewentualnie kostkę czekolady, mocno skleić i uformować kulę. 

Gotowe pączki układać w papilotkach na muffinki łączeniem do dołu. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 stopniach ok 20-25 minut.

Zjeść bez wyrzutów sumienia:)

Komentarze

Popularne posty