Obiad. Kotleciki na parze z indyka i warzywami
Dziś na stole królował indyk, a konkretnie udziec. Najczęściej mielę go, jest to niewdzięczna część pracy, ale w ten sposób mam bazę mięsną do wielu dań np. spaghetti, pulpetów, mini kotlecików, czy do nadziewania papryk, w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji.
Polecam zrobić większą porcję, bo kotleciki znikają w mig :)
Z podanej ilości wychodzi ok 6 małych kotlecików. Mniejsze porcje szybciej się uparują.
Składniki:
- 100 g zmielonego mięsa z udźca indyka
- 100 g cukini
- 50 g marchewki, mała sztuka
- 50 g cebuli
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- żółtko jajka
Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Formować małe kotleciki i gotować na parze na sicie bądź w parowarze.
Ja podałam to danie z brązowym ryżem i rukolą z pomidorami i rzodkiewką.
W krótkim czasie mamy gotowy zdrowy, pyszny i prosty fit obiad. Danie spokojnie można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły i zjeść na zimno. Są równie pyszne :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz