Domowy chleb z ziarnami.
Nic nie przebije domowego chleba na śniadanie. Czy to na drożdżach, czy zakwasie, swój wypiek jest najlepszy. Głównie dlatego, że mamy 100% pewność co się w nim znajduje.
Mi w przygotowaniu pomógł robot kuchenny Speedcook, bez którego nie wyobrażam sobie funkcjonowania.
Chleb z ziarnami.
Składniki:
Mi w przygotowaniu pomógł robot kuchenny Speedcook, bez którego nie wyobrażam sobie funkcjonowania.
Chleb z ziarnami.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej)
- pół szklanki otrębów pszennych
- pół szklanki płatków owsianych
- 2-3 łyżki słonecznika (może być dynia)
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki siemienia lnianego
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 0,5 l bardzo ciepłej przegotowanej wody
Z drożdży, cukru i kilku łyżek ciepłej wody zrobić rozczyn. Mąki wymieszać, dodać pozostałe składniki i rozczyn. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok.20 min. Po tym czasie przełożyć do keksówki , wierzch zwilżyć wodą i piec godzinę w 190 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz