Domowy chleb z ziarnami.

Nic nie przebije domowego chleba na śniadanie. Czy to na drożdżach, czy zakwasie, swój wypiek jest najlepszy. Głównie dlatego, że mamy 100% pewność co się w nim znajduje.
Mi w przygotowaniu pomógł robot kuchenny Speedcook, bez którego nie wyobrażam sobie funkcjonowania.

Chleb z ziarnami.
Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej)
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki słonecznika (może być dynia)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 l bardzo ciepłej przegotowanej wody
Z drożdży, cukru i kilku łyżek ciepłej wody zrobić rozczyn. Mąki wymieszać, dodać pozostałe składniki i rozczyn. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok.20 min. Po tym czasie przełożyć do keksówki , wierzch zwilżyć wodą i piec godzinę w 190 stopniach.




Komentarze

Popularne posty