Deser. Racuchy z jabłkami i cynamonem.

Ach te racuchy, które robiły nam nasze mamy i babcie... Zdecydowanie jeden ze smaków dzieciństwa, który przemycam mojemu dziecku.
Dziś racuchy z jabłkami na mące pełnoziarnistej, bez cukru, całkowicie zdrowy deser :)

Racuchy z jabłkami.
Składniki:

  • 3 duże jabłka - obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę
  • 3 jajka
  • 200 g kefiru
  • ksylitol/ erytrol - opcjonalnie (ja dałam łyżkę erytrolu)
  • szczypta soli
  • 230 g mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki oprócz tłuszczu i jabłek zmiksuj na gładką masę, dodaj pokrojone na małe kawałki jabłka. Nabieraj porcje łyżką i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Niebo w gębie :)
Idealne na podwieczorek dla dużych i małych łasuchów.


Komentarze

Popularne posty