Śniadanie. Bananowo - jaglane placki.

Kolejna wersja placków bananowych tym razem z wykorzystaniem ugotowanej kaszy jaglanej, czyli idealny fit początek dnia :)

Staram się tak planować posiłki, żeby nie marnować jedzenia, dlatego gdy gotuję kasze, ryż czy makaron sypię zawsze odrobinę więcej i ugotowaną "nadwyżkę" zużywam potem np. do sałatek czy właśnie pysznych, fit śniadaniowych placków.

Bananowo - jaglane placki 

Składniki:

  • 1 banan ok 140 g
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki nasion lnu lub chia
  • 40 g suchej kaszy jaglanej
  • pół kubka jogurtu naturalnego - do podania
Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą, następnie przelej wrzątkiem (w ten sposób pozbędziemy się goryczki), ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do blendera przełóż pół banana, jajko, nasion lnu/chia, kaszę, opcjonalnie szczyptę cynamonu (ja dałam) i zmiksuj. 
Łyżką nakładaj porcje na patelnię i smaż bez tłuszczu z obu stron. Podaj z resztą banana i jogurtem naturalnym.

Zdrowe, pyszne i proste śniadanie dla Ciebie i Twojej rodziny to pewność, że dostarczysz organizmowi niezbędnych składników.

Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty