Drugie śniadanie. Jabłka pod owsianą kruszonką z jogurtem

Na  pierwszy ogień idą jabłka. Nasze polskie, pyszne, soczyste jabłka, dostępne cały rok, ale najlepsze w smaku własnie o tej porze roku.

Prezentowany przepis idealnie sprawdzi się zarówno dla małych i jak trochę większych łasuchów.

Składniki na 1 porcję:


  • 200 g jabłka - obrane, pokrojone w kostkę (skróci to czas pieczenia)
  • 1 łyżeczka rodzynek/żurawiny
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 orzechy włoskie obrane
  • 1 łyżeczka słonecznika/pestek dyni
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 kubka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka masła lub oleju kokosowego


  • Obrane i pokrojone jabłko wymieszać z cynamonem, rodzynkami/żurawiną i miodem. Osobno wymieszać płatki, pokrojone na mniejsze kawałki orzechy, słonecznik/dynię. Połączyć z masłem lub olejem i zarobić kruszonkę. Jabłka przełożyć do foremek do zapiekania, posypać owsianą kruszonką i zapiekać ok 15-20 min w temp 180 stopni. Polać jogurtem naturalnym i zjeść :)


    Komentarze

    Popularne posty