Drugie śniadanie. Jabłka pod owsianą kruszonką z jogurtem
Na pierwszy ogień idą jabłka. Nasze polskie, pyszne, soczyste jabłka, dostępne cały rok, ale najlepsze w smaku własnie o tej porze roku.
Prezentowany przepis idealnie sprawdzi się zarówno dla małych i jak trochę większych łasuchów.
Składniki na 1 porcję:
200 g jabłka - obrane, pokrojone w kostkę (skróci to czas pieczenia)
1 łyżeczka rodzynek/żurawiny
2 łyżki płatków owsianych
3 orzechy włoskie obrane
1 łyżeczka słonecznika/pestek dyni
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
1/3 kubka jogurtu naturalnego
łyżeczka masła lub oleju kokosowego
Obrane i pokrojone jabłko wymieszać z cynamonem, rodzynkami/żurawiną i miodem. Osobno wymieszać płatki, pokrojone na mniejsze kawałki orzechy, słonecznik/dynię. Połączyć z masłem lub olejem i zarobić kruszonkę. Jabłka przełożyć do foremek do zapiekania, posypać owsianą kruszonką i zapiekać ok 15-20 min w temp 180 stopni. Polać jogurtem naturalnym i zjeść :)
Prezentowany przepis idealnie sprawdzi się zarówno dla małych i jak trochę większych łasuchów.
Składniki na 1 porcję:
Komentarze
Prześlij komentarz